MTH208 Week 2 Homework Assignment Quiz Solution Key
2. 
True or False: –5 < –8 


A) 
True 

B) 
False 
3. 
Alexandra won $42 in prize money for baked goods she entered in her county fair. This was the amount won by her younger brother Joel. Find the amount that Joel won. 


A) 
$42 

B) 
$35 

C) 
$40.80 

D) 
$28 
4. 
Find the Fahrenheit temperature of hot coffee at 75oC by solving the equation 75 = for F. 


A) 
167oF 

B) 
103oF 

C) 
73.7oF 

D) 
171oF 
6. 
Which of the following is the correct graph of the inequality x £ –2? 


A) 


B) 


C) 


D) 

7. 
Solve: –13y + 2 = –5 – 12y 


A) 
{–7} 

B) 
{7} 

C) 
{4} 

D) 
{–4} 
9. 
Holly paid 7% sales tax and a disposal charge of $16 when she bought new tires for her car. The total cost was $259.96. If x represents the price of the new set of tires, then x satisfies x + 0.07x + 16 = 259.96. Find the price of her new set of tires. 


A) 
x = $61 

B) 
x = $228 

C) 
x = $220 

D) 
x = $176 
10. 
Solve: 


A) 
{4} 

B) 
{12} 

C) 
{–12} 

D) 
{0} 
Week 2 Individual Assignment
Section 2.1 – Ex. 93
5a/7 = 10
5a = 70
a = 14
Section 2.1 – Ex. 96
1/2v = 1/2v + 3/8
v = 3/8
Section 2.2 – Ex. 79
73(5u) = 5(u4)
715+3u = 5u20
3u = 5u12
2u = 12
u = 6
Section 2.2 – Ex. 87
4 – 2n/5 = 12
2n/5 = 8
2n = 40
n = 20
Section 2.2 – Ex. 92
3(x0.87)2x = 4.98
3x2.612x = 4.98
x = 2.37
Section 2.3 – Ex. 13
x/2 + x/3 = 20
3x/6 + 2x/6 = 20
5x/6 = 20
5x = 120
x = 24
Section 2.3 – Ex. 21
1/6v + 1 = 1/4v – 1
1/6v – 1/4v = 2
2/12v – 3/12v = 2
1/12v = 2
v = 24
Section 2.3 – Ex. 29
0.1a – 0.3 = 0.2a 8.3
0.1a + 8 = 0.2a
8 = 0.1a
a = 80
Section 2.3 – Ex. 51
3x + 1 = 1 – 2x
x = 2
Section 2.3 – Ex. 67
(33)(5z) = 0
0(5z) = 0
0 = 0
Identity
Section 2.4 – Ex. 31
3x + 2ab = 4x – 5ab
x = 7ab
Section 2.4 – Ex. 53
y1/2 = ¼(x1/2)
y1/2 = 1/4x1/8
y = 1/4x + 5/8
Section 2.4 – Ex. 61
n = 1, s = 1
n = 2, s = 3
n = 3, s = 6
n = 4, s = 10
n = 5, s = 15
Section 2.4 – Ex. 82
107,272 / 1.08
99325.93
The Hummer cost $99,325.93 after the 8% discount.
Section 2.6 Ex. 9
When solving a geometric problem you should draw a diagram and label it.
Learning Team Week 2 Assignment
Section 1.2  Exercise 110
1/5 + 1/8 + 1/10
8/40 + 5/40 + 4/40
Municipal Bonds = 1  17/40
Municipal Bonds = 23/40 or %57.5
Helen has %57.5 or 23/40 of her portfolio invested in Municipal Bonds
Section 1.3  Exercise 104
Assets  Liabilities = Net Worth
Melanie's Assets
House: 125,000
Savings: 21,236
Cars/Other: 15,000
Total: 161,236
Melanie's Liabilities
Mortgage: 78,422
Credit Card Debt: 9,477
Credit Union Debt: 6,131
Total: 94,030
161,236  94,030 = 67,206
Melanie's net worth is $67,206
Section 1.5 – Exercise 126
a) 106.5(1.0143)^11 = 124.5
Mexican population will grow to 124.5 Million in 2015.
b) USA: 294.4(1.0105)^11 = 330.2 Million
330.2 – 294.4 = 35.8 million added to population
Mexico: 124.5 – 106.5 = 18 million added to population.
USA will have greater increase in population between 2004 and 2015.
Section 1.6 – Exercise 102
72.6 + 2.5T
72.6 + 2.5(32.4)
153.6
The estimated height of the female is 153.6 cm.
Section 1.6 – Exercise 106
Area = πr^2
Area = π12.5^2
Area = π 156.25
Area = 490.89
490.89 square meters of wheat were destroyed.
Section 1.7 – Exercise 106
1/0.016 = 62.5
1/0.025 = 40
40 + 62.5 = 102.5
When Susan and Joan are both working they recover 102.5 golf balls per hour.
Section 1.7 – Exercise 108
1 / 0.00876 = 114.2
24 x 114.2 = 2740.8
114.2 acres of farmland are decreasing per hour.
2,740.8 acres of farmland are decreasing per day.
Section 1.8 – Exercise 114
a) .25x – 3190
b) .25(40000) – 3190
10000 – 3190
6810
The amount of tax is $6,810.
c) .25(80000) – 6380
20000  6380
13620 / 2
6,810
All tax payers will pay the same amount of $6,810.
Solve for the variable:
 36 9y = 3y
36 = 12y
y = 3
 5x  1/3 = 6x – ½
30x – 2 = 36x – 3
6x = 1
x = 1/6
 x + 0.06x = 742
1.06x = 742
x = 700
 x – 4 = 2/3 (y – 9)
x – 4 = 2/3y + 6
x = 2/3y + 10
 3x = 6/11
6/11 ÷ 3/1
x = 2/11
 3x – 4 = 2x + 8
x = 12
x = 12
 15 – 4x = 7 – 2x
8 = 2x
x = 4
Solve for the variable and state the solution set in interval notation:
 7 – 9p > 11 – 7p
2p > 4
p < 2
(∞, 2)
Solve:
 Monica’s electrician left a bill for $385. If the electrician charges $65 per hour plus $60 for the service call, how many hours did the electrician work?
y = mx + b
385 = 65x + 60
325 = 65x
x = 5
The electrician worked for 5 hours.
 If 60% of the registered voters in a particular area voted in the last election, and 72000 votes were cast, how many registered voters are there?
72000 / 60 = x / 40
60x = 2,880,000
x = 48000
48,000 + 72,000 = 120,000
There are 120,000 registered voters.